ULF mine egne penge.png 29.11.2017

Mine egne penge

Mange mennesker med udviklingshæmning har svært ved at overskue og styre deres økonomi. Det har ULF sat sig for at gøre noget ved i projektet ’ULF mine egne penge’. De foreløbige resultater og overvejelser blev præsenteret på en konference den 14. november

’ULF mine egne penge’ kommer i bund og grund til at bestå af en værktøjskasse, der kan hjælpe personale med at hjælpe borgere - og forhåbentligt på sigt at hjælpe borgerne med at hjælpe sig selv med at få styr på og overskue deres økonomi.

Rent praktisk foregår det ved, at man som bosted kan få et gratis to-timers besøg af ULF, hvor personalet - eventuelt sammen med beboerne - bliver undervist i, hvordan man bruger værktøjskassens indhold. Når kassens indhold er færdigudviklet, så modtager bostedet kvit og frit en kasse. Og som altid, når ULF laver projekter, bliver det løbende testet, da det er ’slutbrugerne’ selv, der er med til at udvikle materialet.

Kassen indeholder blandt andet en lang række kort med ikoner, der skal illustrere de forskellige indtægts- og udgiftsposter, man kan have. Disse kan man benytte sammen med de medfølgende ’matador’-penge til at prøve at få et overblik over sin økonomi og til at prøve at lægge et budget med – helt i stil med det man kender fra TV3-programmet ’Luksusfælden’. Desuden er der i kassen en række eksempler på, hvordan en økonomi og et budget kan være sammensat for nogle fiktive personer. Så kan man tage udgangspunkt i den af disse personer, som man synes, man selv ligner mest.

Kassen indeholder også en lang række såkaldte dialogkort med ord, man kan bruge til at snakke ud fra, når man taler økonomi i bostedet. Det kunne for eksempel være ord som: Boligstøtte, førtidspension, budget, mobilbetaling, renter, E-boks, SMS-lån, nethandel, fuldmagt, NEM-konto, personfradrag, Digital Post…

Endelig har projektet udgivet en iBook (til iPads og iPhones), der indeholder et budget, man kan printe og benytte til at lægge sit eget budget ud fra, forklaringer på hvordan man kan spare op – og til hvad, et kort over en lejlighed med beskrivelser af de udgifter, der nu følger med sådan en lejlighed, og hvordan man eventuelt kan spare på disse poster. Bogen indeholder desuden to film, hvor to personer fortæller, hvordan de har fået styr på deres økonomi. Bogens indhold bliver løbende udvidet og udviklet. Bogen kan hentes gratis i iBooks - søg på ’mine egne penge’ eller ’Udviklingshæmmedes Landsforbund’.

Man kan frem til projektets afslutning stadig få gratis besøg af ULF – og en værktøjskasse. Det kræver blot, at man ringer til ULF og laver en aftale.

Kort om projektet
Projektet er finansieret af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold - Satspuljen 2014 - og det løber fra 1. oktober 2014 til 30. september 2018. For yderligere information kontakt Udviklingshæmmedes Landsforbund, telefon: 7572 4688, e-mail: ulf@ulf.dk.