Claus - radiomanden.jpg Foto: Hans Juhl 21.06.2019

Samleren

Claus Jacobsen er vild med al elektronik. Han bruger alle sine penge på det, og det fylder en stor del af hans lejlighed.

Akai, Sharp, Aimor, Sony, Technics, Panasonic, Philips, Denon!

At besøge Claus Jacobsen er som at komme ind i enhver elektroniknørds himmel: Fra gulv til loft står der pladespillere, stereoracks, kassettebåndoptagere, iPads, fotografiapparater, mobiler, transistorradioer, rejsegrammofoner, kasser med discmen og walkmen. For slet ikke at tale om hyldemetre med kassettebånd, LP’er, singler, DVD’er og CD’er.

51-årige Claus elsker al elektronik og har gjort det så længe både han og Sussie Andresen, en af pædagogmedhjælperne, der dagligt kommer i bostedet på Bengerds Allé i Ringsted, kan huske. Og Sussie har arbejdet der i 23 år.

Faktisk elsker Claus det så meget, at personalet har været nødt til at hjælpe ham med at få ryddet lidt ud i mængden. Indtil for et par år tilbage var praktisk taget hele den to værelses lejlighed fyldt helt op. Der stod maskiner og apparater overalt – på spisebordet, under stole, i køkkenet. Alle steder, hvor der var en lille plads. Det var kun muligt at slange sig igennem ad en lille sti. Det var efterhånden nærmest umuligt at gøre rent derinde, og brandfare var også en reel risiko, så sammen med personalet fik Claus ryddet gevaldigt op. Lejligheden er dog stadig fyldt med elektronik, nu bare under meget mere ordnede forhold med hylder fra gulv til loft.

Var det svært at smide ting ud?
- Ja. Claus nikker.

Til gengæld har han ud over mere gulvplads fået nye stuemøbler – blandt andet to flotte sofaer, som selvfølgelig har elektronik indbygget, så ryglænene kan lægges ned og benstøtter køres op – og det elektroniske udstyr står nu pænt på hylder og i plastikkasser.

Med oprydningen er en anden af Claus’ samlerinteresser kommet lidt mere til sin ret, for han har også to bornholmerure, et fint vægur med lodder og et stort bordur i træ. Så måske er det meget godt, at han ikke har den cementblander og den græsslåmaskine stående længere, som engang også prydede lejligheden.

Ny iPad på vej
Tidligere fandt Claus mange af tingene på genbrugspladsen. Men efter det blev svært at tage tingene med herfra, har han købt det meste – enten som brugt eller nyt. Så det er rigtig mange penge, Claus har brugt på anlæggene. Her har personalet også været nødt til at hjælpe ham med at styre økonomien.

Sammen med personalet har Claus lavet en aftale om, at hver den første i måneden får han 1.500 kr. til rådighed, som han kan bruge på, hvad han vil. Og han ved godt, hvad en del af næste måneds pension skal bruges på:

- Jeg skal have en ny iPad. Den gamle med cover er blevet væk, siger Claus. Han er ret ærgerlig over, at iPad’en med det fine cover er forsvundet.

Og det er ikke fordi, at han ikke har andre iPads, for han har en hel kasse med dem. Men den, der gik i stykker, var han særligt glad for.

Bruger du ellers musikanlæggene?
- Ja, jeg spiller musik på dem.

Sussie supplerer:

- Claus sætter et anlæg til af gangen. Han sætter anlægget frem ved stikkontakten her ved vinduet. Så hører han enten et kassettebånd eller en plade, som han nu har lyst til. Bagefter sætter han anlægget på plads igen.

Og Claus ved, hvor alting er. Derfor er han heller ikke meget for, at andre rører ved noget. Men kigge må man gerne.

Hvad er det nyeste, du har købt?
- Det ved jeg ikke, siger Claus.

- Er det ikke den der, spørger Sussie og peger på en rejsegrammofon, der ikke er pakket ud af kassen endnu.

- Jo. Claus er enig.

Hvad er det, der er så fedt med nye elektroniske ting?
Det kan Claus ikke lige svare på, så Sussie hjælper lidt på vej:

- Du har fortalt mig, Claus, at du godt kan lide de sanseindtryk, nye ting giver dig. Du nyder at røre ved de nye ting, føle på dem. Og ikke mindst lugte til dem. Men så mister du også hurtigt interessen for en ny maskine.

- Han får lidt et kick ud af det, forklarer Sussie.

Og det gælder ikke kun elektronik hjemme i lejligheden. Når Claus er på ferie, og der for eksempel er en elevator, bliver han fyr og flamme. Han trykker glad på alle knapperne og kører gerne helt op eller helt ned, uanset hvor han egentlig skal stå af.

 

Om Claus

Claus Jacobsen er 51 år og bor i Ringsted. Han kommer flere gange om ugen på Regnbuen, der er et beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud for voksne med udviklingshæmning. I øjeblikket arbejder han med at lave radioudsendelser på den interne radiokanal.

 

Vil du fortælle om din hobby?

Har du lyst til at være med i denne serie og fortælle om din hobby så kontakt LEV Bladets redaktion på redaktion@lev.dk. Se andre artikler i serien på lev.dk.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 4 2019