Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Et vigtigt skridt er taget i kampen mod ulighed i sundhed

Mennesker med udviklingshandicap på bosteder får nu mulighed for et regelmæssigt sundhedstjek. Det har været en mærkesag for Lev i mange år. Nu handler om at få det til at fungere i praksis ude på bostederne

NYHED

Det var svært at få armene ned forleden, da nyheden dukkede op om en ny overenskomst mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation - PLO.

Her kunne man læse, at der i denne overenskomst er et entydigt fokus på at bekæmpe ulighed i sundhed. I praksis betyder det, at de praktiserende læger via deres overenskomst får mulighed for at lave såkaldte opsøgende sundhedsindsatser til sårbare borgergrupper – blandt andre mennesker med udviklingshandicap ude på botilbud.

Ambitionen er, at mennesker med udviklingshandicap på landets botilbud skal have et regelmæssigt sundhedstjek af de praktiserende læger. Regelmæssige sundhedstjek er en mærkesag, som Lev har kæmpet for i adskillige år, pointerer Anni Sørensen – formand i Lev.

- Der er en stor ulighed i sundhed i vores samfund. Indførslen af en opsøgende sundhedsindsats i form af sundhedstjek er et stort skridt i den rigtige retning. Vi har en pligt som samfund til at hjælpe de borgere i vort samfund, der ikke af sig selv opsøger egen læge, og som af samme årsag kan blive alvorligt syge eller får en markant forringet livskvalitet, fordi de ikke får den rette hjælp i tide. Det har vi Lev kæmpet for i mange år, og det her er stort skridt i den rigtige retning, pointerer Anni Sørensen.     

Sundhedstjek virker

I 2019 lancerede Sundhedsstyrelsen en rapport om tidlig opsporing af sygdom hos borgere med udviklingshandicap. Her var konklusionen, at opsøgende sundhedsindsatser i form af eksempelvis sundhedstjek har en positiv effekt og kan forebygge, at denne gruppe borgere bliver alvorligt syge, fordi man kan på et tidligere stadie kan opspore sygdomme, der vil kunne udvikle sig, hvis de ikke bliver opdaget i en tidlig fase. 

Der er dokumentation for, at sundhedstjek og andre opsøgende sundhedsindsatser til borgere med udviklingshandicap er helt centrale for disse borgeres sundhed

Anni Sørensen, formand i Lev

Rapporten konkluderer også, at borgere med udviklingshandicap kommer langt mindre til praktiserende læge end resten af befolkningen på trods af massive sundhedsproblemer. Det resulterer i, at denne gruppe borgere oftere bliver alvorligt syge, og faktisk i gennemsnit lever cirka 15 år mindre end den øvrige befolkning.


Derfor er det vigtigt, at indførslen af sundhedstjek nu sættes i gang, mener Anni Sørensen.

- Der er dokumentation for, at sundhedstjek og andre opsøgende sundhedsindsatser til borgere med udviklingshandicap er helt centrale for disse borgeres sundhed. Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation har nu vist vejen, så nu må kommunerne, bostederne og ikke mindst politikerne sørge for, at de praktiske rammer kommer på plads, så vi kan få sat det her i gang så hurtigt som muligt. Nu skal vi sikre, at sundhedstjekket rent faktisk bliver implementeret – og at det bliver understøttet af personale og ledelse i botilbuddene, siger Anni Sørensen.

- Borgere med udviklingshandicap har ventet længe nok – nu skal vi ulighed i sundhed til livs, pointerer Anni Sørensen. 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Sundhedstjek virker

I slutningen af 2019 udkom den endelige evaluering af et satspuljeprojekt med sundhedstjek til mennesker med psykiske og kognitive funktionsnedsættelser i fem danske kommuner. Rapporten dokumenterer, at sundhedstjekket opsporer helbredsproblemer og har potentialet til at forebygge indlæggelser og ambulante sygehusbesøg

Sundhedstjek for mennesker med handicap virker

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en evaluering af fire kommunale projekter om sundhedstjek til mennesker med blandt andet udviklingshandicap. Konklusionen er klar: Sundhedstjek virker. Sygdomme opspores, afdækkes og fører til tidligere behandling. Nu må Christiansborg sørge for, at sundhedstjek bliver en rettighed for mennesker med handicap i hele landet, mener LEVs landsformand.