Kommunen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under 67 år, der ikke kan færdes alene.
Ved vurderingen lægges vægt på:
- at ansøgeren ikke kan færdes alene uden for hjemmet på grund af en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
- at ansøgeren kan efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.
- at ansøgeren kan give udtryk for – ikke nødvendigvis verbalt – et ønske om at deltage i forskellige aktiviteter, og om at ansøgeren er bevidst om indholdet i aktiviteten.
Personer, der opfylder de nævnte kriterier, har ret til ledsagelse uanset boform.
Man har ret til at opspare timer i en periode indenfor seks måneder.
For personer, der i forvejen modtager ledsagelse til selvvalgte aktiviteter som en del af et samlet servicetilbud i eget hjem eller i et botilbud, kan der efter en konkret vurdering foretages et fradrag i de 15 timers ledsagelse. Kommunen må altså ikke reducere de 15 timer med et fast fradrag, men skal for den enkelte person konkret vurdere i hvilket omfang, der tilbydes ledsagelse i botilbuddet til selvvalgte aktiviteter.
Voksne med udviklingshandicap, der ikke kan efterspørge ledsagelse uden socialpædagogisk indhold, skal have deres behov for ledsagelse vurderet efter servicelovens § 85. Kommunen har en forpligtelse til at behandle en ansøgning efter alle lovens muligheder, så et afslag på ledsagelse efter § 97 skal også indeholde en afgørelse om ledsagelse efter § 85.
Tilskud til ledsagelse efter § 97
Når man er bevilliget ledsagelse efter § 97, skal man selv dække udgifterne, når man for eksempel tager sin ledsager med i biografen, til koncert eller på café. Det gælder også ledsagerens udgifter til transport. Men du kan søge om et årligt tilskud fra kommunen. I 2024 er tilskuddet jf. § 97, stk. 7 på på 1.005 kr. – beløbet reguleres årligt.
Du kan søge om dette beløb en gang årligt på baggrund af de sandsynliggjorte merudgifter. At du skal sandsynliggøre dine udgifter betyder, at du ikke nødvendigvis skal aflevere et regnskab, men at du skal troværdiggøre dine udgifter. Du kan for eksempel fortælle, hvilke aktiviteter du ønsker at lave med din ledsager, og hvad dette vil medføre af udgifter. Kommunen skal vejlede og rådgive om, hvorledes kravet om sandsynliggørelse eller dokumentation kan opfyldes. Vi vil råde til, at man under alle omstændigheder gemmer alle bon’er, for de kan være med til at sandsynliggøre de fremadrettede udgifter. Du kan ansøge om tilskuddet hos den sagsbehandler, der også bevilliger din ledsagelse.
Du skal også være opmærksom på, at man kan søge om ledsagekort – det gør du hos DH, Danske Handicaporganisationer, på https://handicap.dk/brugerservice/ledsagekort. Med et ledsagekort vil din ledsager kunne få rabat på alle bus- og togrejser hos selskaber, der udfører offentlig servicetrafik.
Ledsagekortet giver også mulighed for flere steder at medtage din ledsager gratis. Dette gælder en række kulturinstitutioner som for eksempel teatre og museer, til kulturelle arrangementer, i forlystelsesparker og zoologiske haver. Du kan se hvilke steder på DH’s hjemmeside - Ledsagekort | Danske Handicaporganisationer
Læs mere: