Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Sådan får du et sundhedstjek

Personer over 18 år med udviklingshandicap eller sindslidelse, der bor i et botilbud, har ret til at få sundhedstjek.

NYHED

Sådan får du et sundhedstjek

Personer over 18 år med udviklingshandicap eller sindslidelse, der bor i et botilbud, har ret til at få sundhedstjek. Det består af disse elementer:

  • Den voksne med udviklingshandicap og eventuelt dennes støtteperson bestiller tid ved lægen til et sundhedstjek. Ved tidsbestilling vil lægen informere om, hvor og hvornår der skal tages blodprøve inden sundhedstjekket.
  • Borgeren forbereder sig til sundhedstjekket sammen med personale på botilbuddet eller en pårørende. Selve sundhedstjekket foretages af ens egen læge.
  • I forbindelse med sundhedstjekket udarbejdes der en aftale/plan for fremtidig sundhedsindsats.

Vigtigt, at alle parter forbereder sig til sundhedstjekket

For at sundhedstjekket får størst mulig effekt, er det vigtigt at komme hele vejen omkring borgerens sundhedstilstand, så uopdagede sygdomme bliver fundet og så forebyggelse og behandling kan starte så tidligt som muligt. Det kræver forberedelse og kommunikation mellem alle parter - borger, pårørende/støttepersoner, botilbudspersonale og den praktiserende læge.

Lev har i samarbejde med Danske Handicaporganisationer (DH), en række kommuner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) udviklet en fælles ’model’ for gode sundhedstjek, der kan understøtte gennemførelsen. På lev.dk kan du se et forberedelsesskema til borgeren samt diverse inspirationsmateriale.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 1 2023

 

Læs også:

Sundhedstjek kan være en gamechanger

Maja fik konstateret sukkersyge, da hun i november 2022 fik sit første sundhedstjek. Pernille fik at vide, at hun har forhøjede kolesteroltal, og på grund af dårligt hjerte blev hun sendt videre til en hjertespecialist.

”Du har sukkersyge!” - Hård besked fik Maja til at lægge sit liv om

Det slog i første omgang benene væk under Maja Madsen, da lægen sagde, at hun har sukkersyge. Men hun fik hurtigt rejst sig. Ved egen og forældres hjælp har hun tabt over ti kilo på få måneder og stråler af livsglæde. Samtidig prøver hun at hjælpe andre, som også kan have brug for et skub for at ændre på nogle dårlige vaner

Pædagog: Meget forskelligt, hvordan lægerne går til sundhedstjek

I et lille bofællesskab i Herlev har man kunnet se en læge gøre sig stor umage for at lave et grundigt tjek og en læge, som nærmest ikke anede, at det eksisterede

Det går langsomt med nye sundhedstjek

I det første år med sundhedstjek af beboere i botilbud nåede man cirka 12 procent af de lovede 25.000 tjek, der skal være gennemført inden 2025. Så der skal speedes op i år. Lægerne er fortrøstningsfulde, mens pædagogerne godt kunne ønske sig mere støtte og flere ressourcer til at få tjekkene implementeret bedst muligt

Kom nu – lad os få et sundhedstjek, der virker for alle

Efter et år med sundhedstjek, er der positive tegn på, at tjekket kan fungere. Men der skal mere end en lægetakst til. Og så skal alle i målgruppen have mulighed for at blive tjekket

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 1 2023

- Portræt: Heidi er blevet en krammer
- Sundhedstjek: Maja lagde sit liv om efter hård besked
- Med Lev i Cambodia: Karma og ubetinget kærlighed