Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Fandt forståelse gennem skriften

Den skrevne tekst er Nynnes foretrukne måde at fortælle om, hvordan hun tænker og oplever sine omgivelser. Derfor fandt hun det frugtbart at skrive minder ned om sin søster for at få en ny forståelse af deres søskendeskab.

NYHED

Klumme af Nynne Billesbølle Tworek | Foto: Hans Juhl

Min søster har aldrig kunnet fortælle mig helt præcist, hvordan hun har det.

I det hele taget hvordan hun helt præcist føler eller tænker. Mine forældre, pædagoger og jeg bruger Tegn Til Tale, når vi kommunikerer med hende. Hun kan sige enkelte ord og sætninger som ”Nej tak” eller ”Rå-gå-gå” som betyder ’at gå en tur’. Derfor har jeg aldrig haft mulighed for at forstå hendes måde at se og forstå sine omgivelser på.

I 2018 gik jeg i gang med at skrive minder ned om vores barndom og vores voksne liv. Teksterne var korte og bestod af rytmer og billedsprog, som udtrykte stemninger og følelser om vores søskendeskab. Det var en overskuelig måde for mig at kortlægge vores fortælling.

Det blev efter to år til min digtsamling ”Glasdøren”, som i høj grad har været kilden til delvist at forstå min søster, men allermest at forstå vores søskendeskab på en helt ny måde.

”Når hun og jeg / legede sammen / glemte jeg / hendes handicap.” (Fra Nynnes digtsamling ”Glasdøren”)

Da jeg skrev netop dét digt, gik det op for mig, at vi faktisk kunne lege sammen som børn, selv om jeg i mange år har haft idéen om, at det ikke var sådan. Det er et eksempel på, hvordan digtformen, og det at skrive en bog, blev en måde for mig at bearbejde nogle oplevelser. Men jeg blev også mindet om, at vi faktisk har haft et søskendeskab, selv om jeg længe har bildt mig selv det modsatte ind, fordi det var anderledes.

 

Jeg blev også mindet om, at vi faktisk har haft et søskendeskab, selv om jeg længe har bildt mig selv det modsatte ind, fordi det var anderledes.

Nynne Billesbølle Tworek

I maj holdt Eva (min mor) og jeg et foredrag til årsmødet på skolehjemmet Marjatta i Tappernøje, som min søster har været på i en længere årrække som barn. Eva og jeg var også forbi sidste år til Marjattas søskendedag, hvor netop søskendeperspektivet var i fokus. Efter foredraget fortalte lederen Bernhard Schmitz mig, at de efter sidste foredrag har taget digtformen til sig og bruger den både til deres egen uddannelse og til søskendedage.

Det at skrive oplevelser og følelser ned som en måde at bearbejde nogle ting på, er ikke ligefrem nyt, men for mit vedkommende blev det mere end terapi. Det blev et talerør, hvor jeg kunne skabe en ny relation til min søster. Men det største i processen var, at hun udtrykte forståelse for, at jeg skrev om os.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 4 2023

OM

Nynne Billesbølle Tworek

Nynne Billesbølle Tworek, 30, er søster til Lea (33) med Downs syndrom og autisme.

Nynne vil i kommende Lev Magasiner bidrage med klummer med betragtninger fra en søskende.

I Lev Magasinet nr. 1 i år bragte vi et længere portræt af Nynne, og du kan også møde hende i en podcast, som du kan finde og høre her på lev.dk.

Nynne har desuden skrevet digtsamlingen Glasdøren om sit liv og opvækst med Lea.

Lev Magasinet 4 2023

- Undskyldning: Lone er glad for en undskyldning - men...
- Gode råd: Find ud i naturen
- Levs Rådgivning: Hvem skal betale for vores datters mad?

PODCAST:
En rigtig søster

I dag føler Nynne sig tæt forbundet med sin søster Lea. Men den følelse foldede sig først ud, da Nynne som voksen tog mod til sig og begyndte at besøge sin søster på egen hånd.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.