Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Stor andel af klagesager om specialundervisning bliver omgjort

Det nytter at klage, hvis dit barns undervisningsbehov ikke bliver dækket. Klagenævnet for specialundervisning har omgjort knapt halvdelen af kommunernes afgørelser i klagesager. Det viser årsrapporten fra Klagenævnet for Specialundervisning, der netop er publiceret

NYHED

Hvis du ikke føler, at dit barn får den rette undervisning eller dit barns behov på anden vis ikke får dækket sit undervisningsbehov, så kan det give god mening at klage over det. 

I årsrapporten for 2021 fra Klagenævnet for Specialundervisning fremgår det, at en ud af tre klagesager på grundskoleområdet giver forældrene medhold. Og på STU-området er mange eksempler på, at kommunerne ikke anerkender unge med udviklingshandicap som værende i målgruppen for en STU. Det kommer der mange klagesager om – og her er det hele 70 procent af kommunens afgørelse, der bliver omgjort af Klagenævnet.

Det er kommunernes ansvar at sikre et specialundervisningstilbud, der imødekommer barnets behov både i forhold til grundskole og STU. Med en så høj omgørelsesprocent i klagesager tyder det jo på, at kommunerne har svært ved at løfte dette ansvar

Anni Sørensen, formand i Lev

Kommuner har svært ved at løfte ansvar

Lev er via Danske Handicaporganisationer repræsenteret i Klagenævnet for Specialundervisning, der i de seneste år har behandlet en del sager med børn, der gennem længere tid ikke har været i skole. Og i Levs råds rådgivning er der flere henvendelser fra frustrerede forældre til børn, som ikke kommer i skole af forskellige årsager. Og det er selvsagt helt uacceptabelt, mener Anni Sørensen – formand i Lev.

- Det er kommunernes ansvar at sikre et specialundervisningstilbud, der imødekommer barnets behov både i forhold til grundskole og STU.  Med en så høj omgørelsesprocent i klagesager tyder det jo på, at kommunerne har svært ved at løfte dette ansvar. Det skal der findes løsninger på – det er jo børnenes udvikling og trivsel det her går ud over, og det kan vi selvfølgelig ikke acceptere, siger Anni Sørensen.

Lev vil nu fortsætte dialogen med de relevante politiske aktører for at løse de åbenlyse udfordringer på området. Lev arbejder også tæt sammen med andre organisationer i både DH, Inklusionsalliancen og STU-alliancen for at finde løsninger.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.