Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Krig i Ukraine: Beskyt mennesker med udviklingshandicap og deres familier

NYHED

I Lev er vi forfærdede over krigen i Ukraine, hvor befolkningen udsættes for alle krigens rædsler, bombninger, frygt og hvor tusinder drives på flugt, såres eller slås ihjel.

I Ukraine skønnes mere end 80.000 børn med udviklingshandicap, og mange flere voksne, at bo i forskellige former for institutioner. Mange kan have særlige vanskeligheder med at komme i sikkerhed fra krigshandlingerne, ligesom deres behov for støtte i hverdagen kan være truet af det kaos, som kendetegner et land i krig.

Lev opfordrer den danske regering, nationale og internationale hjælpeorganisationer med flere til at have særlig opmærksomhed på børn, unge og voksne med udviklingshandicap i forbindelse med indsatsen for at afhjælpe konsekvenserne for civilbefolkningen i den aktuelle krise:

  • Sikring af rettigheder og sikkerhed for mennesker med udviklingshandicap og deres familier
  • Sikring af basisfornødenheder, medicin, støtte og pleje mm
  • Sikring af let tilgængelig og tilpasset information
  • Sikre at ingen borgere med udviklingshandicap bliver efterladt på institutioner
  • Sikre borgere med udviklingshandicap den nødvendige støtte under flugt

Vigtigt at lytte, diskutere og være opmærksom

Krigen i Ukraine vækker mange følelser hos os alle. Derfor opfordrer vi pårørende og personale til mennesker med udviklingshandicap i Danmark til at lytte, forklare og være opmærksom på reaktioner, som skal bearbejdes.

DR Ligetil har let tilgængelige nyheder om krigen: https://www.dr.dk/ligetil

TV Glad har et opslag på Instagram i dag, hvor Amir og Maria taler med hinanden om krigen i Ukraine. Amir relaterer til det en speciel måde; han var 6 år da han flygtede fra Balkan-krigen til Danmark, og ham sammenligner det med det der sker lige nu: Link til TV Glads story på Instagram

ULF Linjen er åben også hvis man er bekymret over det der sker i Ukraine. ULF Linjen er åben alle dage mellem kl. 10-14 samt mandag til torsdag kl. 18-21 på telefon 7572 4688.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.