Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Markant kritik af kommuner og ministerium fra Rigsrevisionen

Rigsrevisionen har offentliggjort en beretning om kommunernes forvaltning af handicapområdet – og ikke mindst – om Social- og Ældreministeriets overvågning og opfølgning over for kommunerne. Kritikken er hård, men helt på sin plads

NYHED

Kritikken af kommunernes håndtering af handicapområdet er markant, og der er også betydelig kritik af Social- og Ældreministeriet utilstrækkelige opfølgning over for kommunerne, selvom ministeriet i årevis har haft kendskab til alvorlige problemer på området.

Rigsrevisionen konstaterer blandt andet, at antallet af kommunale afgørelser på socialområdet, som bliver omgjort af Ankestyrelsen, er meget højt. Omgørelsesprocenten ligger på cirka 30 pct. i gennemsnit, og den er tilmed steget over en årrække. Revisionen har også fokus på de mange kommunale afgørelser, som aldrig når til Ankestyrelsen, fordi borgeren ikke klager – og her konstaterer man tilsvarende, at antallet af fejl er skyhøjt.

Lev og resten af handicapbevægelsen har igen og igen påpeget, at retssikkerheden hænger i laser

Anni Sørensen, formand i Lev

Rigsrevisionens analyse får også kommentarer med på vejen fra de politiske udpegede Statsrevisorer. Statsrevisorerne har til opgave, at vurdere, hvilken kritik revisionsberetningerne giver anledning til, og her er meldingen klar. Man finder således de høje fejlprocenter særligt bekymrende ”… da det øger risikoen for, at udsatte borgere med psykiske eller fysiske handicap ikke modtager de ydelser, som de er berettigede til.”

Med baggrund i Rigsrevisionens rapport konstaterer Statsrevisorerne desuden, at de forskellige initiativer, som skiftende regeringer har taget siden 2013 for at rette op, ikke har haft tilstrækkelig effekt. Revisorerne opfordre derfor Folketinget til at overveje, ”om der er strukturelle problemer bag de åbenbart tilbagevendende problemer på handicapområdet, trods mange års indsats for at rette op”.

At vi nu får Rigsrevisionens og Statsrevisorernes entydige opbakning, er mere end velkomment

Anni Sørensen, formand i Lev

Levs landsformand, Anni Sørensen, konstaterer, at Rigsrevisionens beretning på mange måder er er kendt viden. Men det er vigtigt, at det nu slås fast af en myndighed, som Rigsrevisionen og Statsrevisorerne:

- Lev og resten af handicapbevægelsen har igen og igen påpeget, at retssikkerheden hænger i laser, og at vi i årevis har befundet os i en nedadgående spiral på handicapområdet. At vi nu får Rigsrevisionens og Statsrevisorernes entydige opbakning, er mere end velkomment, siger Anni Sørensen.

- Statsrevisorernes opfordring til at overveje om vi har at gøre med mere ”strukturelle problemer” ligger helt i forlængelse af handicapbevægelsens konsekvente tilgang til den evaluering af det specialiserede socialområde, som regeringen igangsatte i sommeren 2020. Vi har gang på gang understreget, at der er brug for en mere konsekvent tilgang. En tilgang som ikke blot fokuserer på introduktionen af en specialeplan – men i høj grad også på de bagvedliggende mekanismer, der afgør om mennesker med behov rent faktiske visiteres til den hjælp, som de har behov for, siger Anni Sørensen.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Følg Lev på Twitter

Få politiske kommentarer samt nyheder om mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.