Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Modbilleder

Da vi planlagde dette magasin, vidste vi i Lev, at Operation X-dokumentaren ”Nødråb i natten” var på vej.

NYHED

Arne Ditlevsen | Foto: Niels Hougaard

Og vi fik en indikation af, at den nok ville blive sendt i november.

Det var og er et skelsættende program, som vi var nødt til at forholde os til på alle Levs medieplatforme – også magasinet. Vi ved, at Mathias, der skreg forgæves på hjælp på Odinsgård, og den unge mand, der ikke fik skiftet ble i Lynghuset, ikke er enkeltstående tilfælde. Forråelsen stikker sit grimme ansigt frem mange steder. Det vidner Levs indsamling af over 180 vidnesbyrd også om.

Men i stedet for at grave ned i sumpen og fortælle flere skræmmende historier som dem i Operation X, besluttede vi at prøve at gå den anden vej. Vise et modbillede, kaldte vi det. Synliggøre, at med den rette faglige tilgang kan man skabe nogle rammer på landets botilbud, så der er værdighed, udvikling og omsorg for alle.

På de følgende sider kan du derfor møde Andreas og hans far Preben. Preben er et af Andreas’ livsvidner, og han fortæller sin søns historie. Det handler om, at personalet på Andreas’ tidligere bosted var så bange for ham, at de mente, at kun et vagtselskab kunne håndtere ham. Han var meget voldsom, og han har et vanskeligt sind. Men nu er han kommet et sted, hvor man ”læser og forstår” ham – og giver ham den hjælp og støtte, han har brug for. Den voldsomme adfærd er nu næsten væk, og han er nedtrappet i medicinforbrug.

På Lolland fortæller vi om Lailas bosted. Her oplevede personalet, at de arbejdede i hver sin retning. Den faglige tilgang var præget af ”synsninger”. Personalet gik i spidsen for at få skabt en anden kultur, hvor alle arbejder efter samme principper. I dag bruger de metoden LA2u, som går ud på at finde ind til beboernes indefra-perspektiv. Det er en stor udfordring, når mange af beboerne ikke har et verbalt sprog. Men det har været lidt af en åbenbaring.

Til at samle indtrykkene har vi talt med psykolog Trine Uhrskov. Hun har ikke bare udviklet LA2u, hun har også et bredt kendskab til bekæmpelse af forråelse. Samt en skarp holdning til, hvorfor rammerne om botilbuddene ofte skaber dårlige betingelser for den pædagogiske faglighed.

Tema bragt i Lev magasinet nr. 6 2023.

 Læs også:

”Andreas har et vanskeligt liv, der hele tiden skal håndteres”

Pædagogerne anede ikke, hvordan de skulle håndtere Andreas. Så de bestak ham med lagkager, hvis ikke lige de lod vagtfirmaet kæmpe med ham. Men en flytning til et bosted med forstand på autisme har givet ro på – og for første gang i flere år har Andreas’ far ro i sindet, når han tænker på sin søn

Man kan altid gøre noget

Det er ikke nok at give omsorg til mennesker med omfattende udviklingshandicap. Og slet ikke, hvis det drejer sig om personer uden et talesprog. Det er afgørende med en pædagogisk indsats, hvor man prøver at læse og forstå, hvad den enkelte mener og ønsker

Laila er glad for, at hun ikke mere bliver slået

Personalet på bostedet Krogsbølleparken var trætte af, at de arbejdede uden en tydelig fælles faglig retning. Det medførte konflikter og frustrationer på kryds og tværs. Med en ny faglig tilgang lærer personalet beboerne at kende indefra. Det har givet meget færre voldsomme episoder, mere tilfredse beboere og større arbejdsglæde

Lev Magasinet 6 2023

- Portræt af Natacha Øvre: Få dig et netværk på de sociale medier
- Tema: Modbilleder til Operation X – Alternativerne findes derude
- Grubers klumme: Hvad vil det sige at vende handicapområdet på hovedet?

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.