Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Lukningen var nødvendig

Guldborgsund Kommune forsøgte ikke at luske lukningen af Nabohuset igennem ved ikke at omtale beboernes lejerettigheder. Formanden for kommunens socialudvalg, Britta Lange, forsikrer, at beslutningen er både lovlig og anstændig

NYHED

Af Arne Ditlevsen

Formanden for Guldborgsund Kommunes socialudvalg, Britta Lange (S) er ikke i tvivl om, at det er den rigtige løsning at lukke Nabohuset. Hun erkender dog, at det ikke har været en nem beslutning. Men besparelseskrav på 43 millioner kroner på socialområdet gør, at man må tage nogle upopulære beslutninger, forklarer hun.

Det var derfor et enigt socialudvalg, der på et møde i april besluttede at stemme for en lukning af Nabohuset. Dagen efter modtog pårørende og værger til de seks beboere et brev om lukningen.

Men kan kommunen overhovedet lukke tilbuddet, når beboerne har individuelle lejekontrakter?

Britta Lange siger: ”Ja og nej. Kommunen kan godt ophøre eller opsige et tilbud. I forhold til borgerne så er det korrekt, at de har egen lejekontrakt på lejligheden, og dermed gælder almenboliglovens bestemmelser om opsigelse. Kommunen kan opsige den faste døgnbemanding, men ganske rigtigt ikke selve lejemålene.

I forhold til om en borger må flyttes til et andet botilbud, så skal Familieretshuset med ind over og træffe beslutning herom, såfremt borgerne ikke selv kan samtykke dertil. Afgørelsen kan så påklages til Ankestyrelsen.”

Kan beboerne ikke bare blive boende, og så er kommunen nødt til at levere den hjælp, som beboerne har behov for?

”Hvis man ønsker at blive boende, så er det ikke længere et specialiseret tilbud. Så går det fra at være et tilbud som i dag til, at man skal ind og vurdere, om det er en opgave, som hjemmeplejen eller andre kan tage.”

Men det vil en hjemmepleje jo aldrig kunne klare!

”Nej, og det handler jo også om, hvad det er for borgere, man har på det enkelte bosted. Borgernes pårørende og værger er indkaldt til individuelle møder om, hvordan man bedst kan hjælpe dem.”

Hvis man ønsker at blive boende, så er det ikke længere et specialiseret tilbud. Så går det fra at være et tilbud som i dag til, at man skal ind og vurdere, om det er en opgave, som hjemmeplejen eller andre kan tage.

Britta Lange, formand for socialudvalget i Guldborgsund Kommune

Er man ikke nødt til at hjælpe borgerne som nu?

”Jo, vi skal yde borgerne den hjælp, som de har brug for i rette tilbud, men vi er ikke forpligtet til, at det skal være på en bestemt adresse.”

Er det her ikke mangel på respekt for beboerne som mennesker?

Britta Lange tænker længe over det, før hun svarer: ”Jeg vil sige, at den måde, det er blevet gjort på, og den dialog, som har været på det politiske niveau med de pårørende og værger, og også på det administrative plan, der har vi bestræbt os på at gøre det så ordentligt og så skånsomt som muligt. Vi ved godt, at det ikke er nemt for nogen.”

Britta Lange afviser, at forvaltningen har prøvet at luske hele flyttesagen igennem ved ikke at omtale beboernes lejerettigheder. ”På de fleste bosteder i kommunen, har de borgere, der bor der, individuelle lejekontrakter. Så det har været tydeligt, at der på Nabohuset er tale om seks individuelle lejemål samlet i ét botilbud. Det har vi fra starten af været helt klar over. Det har også betydet, at vi fra politisk hold har stillet spørgsmål om hele måden at gøre det på – og hvordan og hvorledes man kan gøre det på den bedste og mest ordentlige måde.”

Burde det ikke være muligt at bo i et mindre tilbud, hvis man ønsker det?

”For vores vedkommende har vi ikke mulighed for lige nu at tilbyde en enhed i den størrelse som Nabohuset har, fordi det er dyrt at drifte.” Er du slet ikke i tvivl om, om dette er lovligt og det rigtige at gøre for beboerne?

”Det er ikke for nogen en ønskelig beslutning, men vi gør det, fordi vi er nødt til at få enderne til at nå sammen på den bedst tænkelige måde.”

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2023

Læs også:

Tvangsflytningen

Tankerne om respekt og inddragelse af det enkelte menneske – og respekt for eget hjem og retten til selvbestemmelse – har trange kår for seks personer i Guldborgsund Kommune. De bor i et botilbud, som kommunen har besluttet at lukke. Da beboerne har lejekontrakter med et boligselskab, kan de ikke bare smides ud af deres boliger. I stedet prøver de lokale myndigheder at presse dem ud

En sag der bør ankes

Hvis det er muligt at gennemføre lukningen af Nabohuset, som Guldborgsund Kommune er i fuld gang med, så har det ”nærmest karakter af en omgåelse af serviceloven”. Det mener advokat og tidligere ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 3 2023

- Tema: Serviceloven 25 år
- Kerneværdi til eksamen
- Hvordan er det gået med afskaffelsen af ’institutionsbegrebet’?