Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Kontantreglen gælder også i busserne

Det vurderer Forbrugerombudsmanden og trafikselskaberne har derfor besluttet at ændre praksis, så man nu igen kan betale med ’store’ sedler i alle trafikselskabernes busser

NYHED

Efter en periode, hvor flere trafikselskaber har afvist passagerer, der ønsker at betale kontant for en busbillet, med den begrundelse, at chaufføren ikke kan give byttepenge tilbage ud over til nærmeste hundrede kroner, er det nu igen muligt at betale for en tur til for eksempel 26 kroner, selvom du kun har en 200-kroneseddel.

Det sker efter, at Forbrugerombudsmanden har vurderet, at den hidtidige praksis har været i strid med kontantreglen i betalingsloven.

En praksis som, blandt andet Lev, længe har forsøgt at gøre opmærksom på, er problematisk for mange borgere - heraf mange med udviklingshandicap.

Det er jo i forvejen svært at hæve kontanter – det kan man jo nærmest kun i pengeautomater nu – og de udbetaler altså ikke mønter

Anni Sørensen, formand i Lev

Et lille-bitte, men vigtigt, skridt i den rigtige retning

Levs landsformand, Anni Sørensen, er glad for, at trafikselskaberne så hurtigt har rettet ind efter Forbrugerombudsmandens udtalelse:

"Trafikselskabernes hidtidige praksis, har skabt store problemer for mange. Der er jo især de ikke-digitale borgere, herunder mange med udviklingshandicap, der er har behov for at kunne betale kontant.

Det er jo i forvejen svært at hæve kontanter – det kan man jo nærmest kun i pengeautomater nu – og de udbetaler altså ikke mønter. Og veksle kan man næsten heller ingen steder.

Derfor er jeg glad for Forbrugerombudsmandens udtalelse. Det er et lille-bitte skridt, men vigtigt, i den rigtige retning. Vi bliver nødt til at holde fast i kontanterne som betalingsmiddel indtil man finder brugbare alternativer til alle.”

FAKTA

Kontantreglen

Kontantreglen, der er en § i Betalingsloven, blev til samtidigt med dankortet, netop for at beskytte personer, der ikke kunne, eller ikke ønskede, at benytte sig af kortbetalinger.

Det er dog først nu, at reglen har fået praktisk betydning.

§81. En betalingsmodtager er forpligtet til at modtage betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00, hvis denne modtager betalingsinstrumenter omfattet af denne lov, jf. dog § 5 i hvidvaskloven og stk. 2-6.

Stk. 2. Stk. 1 finder ikke anvendelse ved fjernsalg eller ved betalingstransaktioner i ubemandede selvbetjeningsmiljøer.

Stk. 3. Betalingsmodtagere, som er beliggende i områder, hvor der kan være en forhøjet risiko for røveri forbundet med modtagelse af kontanter, er uanset stk. 1 alene forpligtet til at modtage kontanter fra kl. 06.00 til kl. 20.00. Betalingsmodtagere, der ikke modtager kontanter i tidsrummet kl. 20.00-22.00, skal opsætte skilte herom. Erhvervsministeren fastsætter, i hvilke områder i Danmark der kan være en forhøjet risiko for røveri forbundet med modtagelse af kontanter. Erhvervsministeren offentliggør en meddelelse herom på Erhvervsministeriets hjemmeside.

[...]

Stk. 6. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at bestemte typer af betalingsmodtagere er forpligtet til altid at modtage betaling med kontanter uanset stk. 1-3.

Små piger på forglemmigej-dagen engang i 1950'erne.

Støt Lev

Hjælp Lev med at forbedre forholdene for mennesker med udviklingshandicap og deres familier.
Din støtte gør en forskel!

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.