Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Med små skridt fremad

Det er hårdt, men også berigende at arbejde med mennesker med udviklingshandicap i det globale syd. Det går heldigvis fremad, selv om det sker alt for langsomt. For det er stadigvæk en verden fyldt med overgreb, vold og eksklusion

NYHED

Af Arne Ditlevsen, Foto: Levs arkiv

Levs engagement i at støtte mennesker med udviklingshandicap og deres familier i det globale syd har en lang historie bag sig. Faktisk startede de første ulandsprojekter, som det hed dengang, i 1984. Det første samarbejdsland var Bangladesh.

I dag er Lev aktiv i seks forskellige lande, men hvorfor er det egentlig vigtigt for Lev at engagere sig langt uden for Danmarks grænser? Det har vi spurgt leder af Levs internationale program, Pernille Tind Simmons, om. Hun siger:

”Det er vigtigt, at mennesker med handicap bliver inkluderet i det danske udviklingssamarbejde. Det kunne den danske handicapbevægelse godt gøre uden Lev, men det ville betyde, at mennesker med udviklingshandicap og deres familier ikke blev direkte inkluderet.

Netop fordi Levs målgruppe selv inden for handicapbevægelsen ofte bliver glemt, er det super vigtigt, at Lev er tilstede og støtter vores partnere i at blive stærke organisationer, der ikke bare kan affejes eller omgås. Det her føder jo ind i den globale dagsorden om Verdensmålene, hvor man siger ”leave no one behind”. Handicaphierarkiet eksisterer også globalt. Derfor skal vi være med.”

Tænk at de stadig har en tro på livet, trods den modstand de møder

Pernille Tind Simmons, leder af Levs internationale program

800.000.000 mennesker lever med et handicap i det globale Syd, og det estimeres, at op til tre procent af den globale befolkning lever med et udviklingshandicap. Det er mange mennesker.

Er det samme udfordringer I møder, uanset om det er i Cambodia eller Rwanda?

”Generelt er der meget lidt forståelse for udviklingshandicap, hvor vi arbejder. Der er en enorm stigmatisering. De er så forskellige alt efter, hvilken kultur man er i. Er det karma eller er det heksekunst, der er skyld i handicappet? Men konsekvenserne er på mange måder de samme: vold, overgreb, eksklusion og endda mord. Men når man går ind og arbejder med uddannelse og initiativer – ikke kun målrettet forældre, men også lokalsamfundene og beslutningstagere – sker der en masse.

Det tager bare lang tid, for indsatsen kan sjældent bredes ud over hele landet med det samme. Heldigvis bliver der flere og flere af de gode historier, men vi bliver også ved med at se mennesker med udviklingshandicap, der lever under forfærdelige forhold.”

I midten ses lederen af Levs internationale program, Pernille Tind Simmons. Her står hun sammen med Putali og hendes søn Sabin. De bor i Nepal hvor Lev har et samarbejde med PFPID om støtte til forældre til børn med et udviklingshandicap.

Hvad kan vi lære af vores internationale samarbejdspartnere?

”Den diskrimination og stigmatisering, man bliver mødt med som forælder eller menneske med handicap, resulterer i et utrolig skamfuldt og på alle måder udfordrende forhold til det at have et handicap. Men når vi kommer over den barriere, det er at tænke i skyld, så ser vi også en rummelighed i kulturen, som vi sjældent ser i Danmark. For eksempel den mor, der tager sit barn med et svært handicap med hen på den skole, hun arbejder på. Hver dag. Og det bliver accepteret.”

Hvordan er det at arbejde med det her område, komme ud i verden og møde mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende?

”Jeg har arbejdet med udviklingsbistand hele mit arbejdsliv, så jeg har mødt mange fattige og ekskluderede mennesker. Men at se mennesker med udviklingshandicap og deres forældre – og opleve de kampe de står i – hold da op, det er voldsomt. Vores partnere er ude at lave arbejdet, og de har et kæmpe stort behov for støtte. At se partnerne, og hvordan de bliver ved og ved, er imponerende.

Levs tilgang til det internationale arbejde er at støtte lokale organisationer. Vi ønsker at arbejde i ligeværdige partnerskaber. Men vi kommer jo med en pose penge, og derfor kan partnerskabet aldrig være helt lige. Når vi er på projektbesøg, skal jeg også ud og kontrollere, så jeg ved godt, at de gerne vil gøre et godt indtryk på mig. Det er helt klart, at de synes, det er hårdt at være værter for os, når vi er derude. Men jeg ved også, at de får noget ud af det, når vi kommer. Jeg tror, at de oplever, at vi i Lev lytter og gerne vil gøre vores bedste for at støtte dem i det, de vurderer, de har brug for.”

Kan du nævne et eller flere eksempler på oplevelser, som har rørt dig særligt fra dine besøg?

”Der er mange. For eksempel da jeg var i Ghana, hvor jeg mødte nogle fantastiske kvinder. En mor fortalte mig, hvordan familien tidligere levede et liv med en lille indkomst. Så får de et barn, der har brug for pleje hele døgnet. Det betyder jo, at de ikke kan tage ud og sælge på markedet eller på anden vis sikre en lille indkomst til sig selv og familien. Det at de bliver sparket helt til hjørne med at prøve at få lidt indkomst, det er der, hvor man tænker: shit, hvor er de bare seje. Totalt seje. Tænk at de stadigvæk har en tro på livet trods den modstand, de møder.”

 Læs også:

Levs internationale arbejde - ingen skal lades i stikken

Lev har siden 1984 været aktiv i en række lande i det globale syd. Det er en forpligtigelse over for de mange mennesker med udviklingshandicap, der lever under forfærdelige forhold. Heldigvis gør det en forskel

På uventet besøg

På vej til et partnerbesøg i Rwanda bliver flyet med Levs internationale projektleder omdirigeret til Entebbe i Uganda. Det bliver starten på et møde med et af Levs ældste internationale projekter, en skole for børn og unge med handicap, som her 30 år senere lever i bedste velgående

Levs internationale projekter

Lev har siden 1984 været aktiv i en række lande i det globale syd. Det er en forpligtigelse over for de mange mennesker med udviklingshandicap der lever under forfærdelige forhold. Her kan du se hvilke projekter der er tale om

Kontordrengen - og tre andre historier fra Levs internationale arbejde

Fire lokale historier hvor Levs arbejde har gjort en forskel - fra Ghana, Myanmar og Nepal

Fælles vision giver resultater

Høje kvalitetskrav, vejledning og konstruktiv feedback. Det er nogle af de ord, som lederen af Inclusion Ghana sætter på samarbejdet med Lev. Et af resultaterne er, at udskamningen af mennesker med udviklingshandicap er på retur.

Levs internationale arbejde

De vigtigste prioriteter er:

• Fremme et mere inkluderende samfund.

• Empowerment af mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.

• Organisationsudvikling – samarbejde med stærke partnere. Vi støtter, sparrer med dem og bidrager med ekspertise.

• Interessevaretagelse og oplysning.

Fundamentet er Verdensmålene og princippet at ’ingen skal lades i stikken’, FN’s handicapkonvention og lokal lovgivning.

Levs internationale arbejde finansieres 100 procent af Udenrigsministeriets handicappulje. Handicappuljen kan søges af danske handicaporganisationer i partnerskab med sydpartnere.

I dag er Lev engageret i seks lande: Ghana, Rwanda og Kenya i Afrika samt Nepal, Myanmar og Cambodia i Asien. Alt projektarbejde foregår i et samarbejde med lokale partnere.

Lev Magasinet 5 2023

- Birgit Kirkebæk: "Lev er heldigvis ikke nær så artige som før"
- Undskyld: Et lille ord, der gør en stor forskel
- Ildsjæl: fra leder til frivillig

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.