Spring navigationen over og gå direkte til indhold
KLAPjob-collage

Kommuner sparer millioner på KLAPjob

Beskæftigelsesindsatsen KLAPjob hjælper mange mennesker med kognitive handicap ud på arbejdsmarkedet. Samtidig sparer kommunerne penge, for borgernes behov for støtte falder, når de er kommet ind på arbejdsmarkedet

NYHED

KORT FORTALT


LEV HJÆLPER FOLK MED UDVIKLINGSHANDICAP I ARBEJDE

KLAPjob har hjulpet over 5000 personer med udviklingshandicap i job.

Anette og Ole er blandt dem.

De er meget glade for deres arbejde.

Lev prøver at hjælpe endnu flere med at få et job.

Af Emma Borello, Kommunikationskonsulent i Lev. Foto: KLAPjob

I mere end 12 år har Levs beskæftigelsesindsats KLAPjob hjulpet over 5.000 mennesker med udviklingshandicap og andre kognitive udfordringer med at få skåne- og fleksjob.

Det giver livskvalitet at være en del af arbejdsmarkedet, føle sig inkluderet, varetage meningsfulde opgaver og få gode kolleger. Og nu viser en analyse fra Social- og Boligstyrelsen, at KLAPjob også kan være en stor økonomisk gevinst for især kommunerne.

Analysen er baseret på omkring 2.000 personer, der begyndte i et KLAPjob i perioden 2014-2019. Den viser, at andelen af borgere i målgruppen, der er i beskæftigelse, stiger fra 45 procent til 80 procent, efter at de har fået hjælp af KLAPjob. Fem til syv år efter indsatsen er andelen af KLAPjob-medarbejdere, som er i beskæftigelse, omkring 21 procent højere end hos den kontrolgruppe, som er etableret i forbindelse med analysen.

Analysen viser, at KLAPjob har betydning for, hvor meget hjælp og støtte, den enkelte har behov for i hverdagen. Behovet for kommunale sociale indsatser, som beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud, er markant mindre hos borgere, som er i KLAPjob end hos borgere i den sammenlignelige kontrolgruppe. Andelen, der bor på botilbud, er også mindre, mens der tilsvarende er relativt flere, der får socialpædagogisk støtte i eget hjem.

KLAPjob-medarbejdernes reducerede brug af kommunale sociale indsatser resulterer i store besparelser for kommunerne og samfundet generelt. Helt konkret ses en reduktion i offentlige udgifter på omkring 100.000 kroner pr. borger, der har været i KLAPjob i seks år.

Job giver livskvalitet

Samtidig giver KLAPjob de ansatte stor livskvalitet.

”Det bedste ved at have et arbejde er mine kolleger, og at jeg bliver værdsat. Jeg har noget at stå op til om morgenen. Noget jeg glæder mig til at stå op til. Selvfølgelig er der udfordringer, men det er skønt, at der er nogle, der værdsætter mit arbejde. I starten sagde jeg til mig selv; ”jeg kommer aldrig til at sidde i kassen”. Nu har jeg stået deroppe med mine kolleger flere gange, og jeg bliver mere og mere tryg ved det. Jeg tør mere og mere, fortæller Annette Munkeris, som er KLAPjob-medarbejder hos Min Købmand.

Annette Munkeris som er KLAPjob-medarbejder hos Min Købmand. Foto: KLAPjob

Også Ole Ebbesen er meget tilfreds.

”Når det er fyraften fredag eftermiddag, glæder jeg mig allerede til, at det bliver mandag, så jeg kan komme på arbejde igen. Jeg møder ind hver morgen og bliver mødt med smil fra kunder og kolleger. På to et halvt år har jeg kun haft to fraværsdage. Jeg elsker at arbejde her,” siger Ole, som er KLAPjob-medarbejder hos REMA 1000 i Hammel.

Da Lev oprettede beskæftigelsesindsatsen KLAPjob for 12 år siden, var det i udgangspunktet ikke for at spare kommunerne penge.

Målet var, at flere mennesker med kognitive handicap skulle have bedre muligheder for at få et job på almindelige arbejdspladser og dermed følelsen af inklusion, livskvalitet og følelsen af at kunne bidrage.

Ole Ebbesen som er KLAPjobmedarbejder hos REMA1000 i Hammel. Foto: KLAPjob

Vi kan udvikle KLAPjob, så vi kan skubbe grænsen for, hvem der kan opnå et KLAPjob, og det skal vi gøre.

Anni Sørensen, Levs landsformand

Nu viser analysen fra Social- og Boligstyrelsen, at KLAPjob derudover er en rigtig god økonomisk investering.

”Kommunerne sparer mange penge til serviceudgifter. Og hertil kommer jo den samfundsøkonomiske betydning, hvor KLAPjob-medarbejderne bidrager med deres arbejdskraft til at løfte helt konkrete opgaver i de mange virksomheder, som vi samarbejder med i KLAPjob,” siger Levs landsformand Anni Sørensen.

KLAPjob kan fange flere

Det er ikke alle med kognitive handicap, som reelt har mulighed for at få job på en almindelig arbejdsplads via KLAPjob. Men potentialet er større, hvis man videreudvikler KLAPjob-indsatsen.

KLAPjob hjælper en mindre del af den samlede gruppe mennesker med kognitive handicap. Mange med udviklingshandicap vil fortsat have behov for beskyttet beskæftigelse og samværstilbud. Men Anni Sørensen ser flere muligheder for, at KLAP kan udvides.

”Vi kan skubbe på grænsen for, hvem der kan opnå et KLAPjob, og det skal vi gøre. Et af de udviklingsområder, som vi har i kikkerten, er de offentlige arbejdspladser. Dem er der desværre alt for få af. Faktisk er det kun omkring seks procent af alle KLAPjob-medarbejdere, der er ansat i den offentlige sektor. Det skal der fokuseres mere på,” siger Anni Sørensen.

KORT FORTALT


LEV HJÆLPER FOLK MED UDVIKLINGSHANDICAP I ARBEJDE

KLAPjob har hjulpet over 5000 personer med udviklingshandicap i job.

Anette og Ole er blandt dem.

De er meget glade for deres arbejde.

Lev prøver at hjælpe endnu flere med at få et job.

Lev Magasinet 4 2023

- Undskyldning: Lone er glad for en undskyldning - men...
- Gode råd: Find ud i naturen
- Levs Rådgivning: Hvem skal betale for vores datters mad?

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.