Spring navigationen over og gå direkte til indhold

TV2 dokumenterer uværdige forhold på bosteder

Skjulte optagelser i Operation X viser sårbare mennesker med omfattende handicap blive udsat for svigt og uværdig behandling. Desværre tyder intet på, at det er enkeltstående tilfælde. Det viser Levs undersøgelser og 150 helt friske vidnesbyrd 

 

PRESSEMEDDELELSE

Foto: TV2 Dokumentar

Der er absolut intet, som kan forsvare den forråelse og ligegyldighed, der dokumenteres med skjulte optagelser i TV2 programmet Operation X på to bosteder i henholdsvis København og Haderslev. Svigtene af nogle af de mest sårbare mennesker med udviklingshandicap er omfattende og afspejler, at både faglighed og etik er kørt helt af sporet. 

Levs landsformand, Anni Sørensen, der også medvirker i Operation X programmerne, udtaler: 

”Det er chokerende at se mennesker blive behandlet som genstande, sådan som det sker på optagelserne i dokumentaren. Beboerne har alle meget omfattende handicap. Men frem for alt er de mennesker med følelser og behov for værdifulde relationer - ganske som alle andre.  

Det sætter sig dybt hos mennesker at blive behandlet på den måde. At blive hevet hårdhændet i, at blive hånet eller at blive overset og svigtet på den helt basale omsorg og støtte. Det er ubærligt at se ligegyldigheden med mennesker med behov for hjælp,” siger Anni Sørensen 

Et udbredt problem 

Desværre er de kritisable forhold ikke enkeltstående tilfælde. Det er derimod forhold, der i stigende omfang kendetegner alt for mange andre bosteder i Danmark. Lev får løbende henvendelser i rådgivningen, som entydigt peger i den retning, og samme tendens ser vi i den undersøgelse, som Lev gennemførte i 2022 om forholdene for beboere med udviklingshandicap i botilbud.  

De flere end 150 vidnesbyrd, som Lev har indsamlet på blot et par uger, tegner et tilsvarende foruroligende billede. Med få positive undtagelser beretter beboere, pårørende og personale om bosteder med massive problemer: Omsorgssvigt, mistrivsel, personalemangel, lav faglig kvalitet og problematisk ledelse for bare at nævne noget af det, der går igen på tværs af vidnesbyrdene.  

Det er ubærligt at se ligegyldigheden med mennesker med behov for hjælp

Anni Sørensen, formand i Lev

Udviklingen skal vendes

Der findes også gode og trygge bosteder, hvor fagligt dygtige, samvittighedsfulde og dedikerede medarbejdere hver dag yder en stor indsats. Dem skal vi huske og anerkende – og vi ser dem faktisk også i dokumentaren. Men med de årelange besparelser på botilbuddene landet over, er det blevet stadig sværere for medarbejdere at fastholde en høj faglighed og etik.  

”Det er smerteligt at sige. Men det vi ser i Operation X er ikke enkeltstående tilfælde. Det er eksempler på, hvad der sker, når vi som samfund svigter. Der er skåret hårdt på økonomien, og det har sat fart på en nedadgående spiral med alvorlige konsekvenser for nogle ekstremt sårbare mennesker med udviklingshandicap,” siger Anni Sørensen. 

Det er et nationalt politisk ansvar at vende den nedadgående spiral, mener Levs landsformand: 

“Operation X viser mennesker, som er ladt helt i stikken. Derfor er der et akut behov for initiativer på blandt andet tilsyn og en stærkere beskyttelse af botilbudsbeboernes værdighed og rettigheder. Det eksisterende socialtilsyn er utilstrækkeligt, og derfor har vi behov for en national myndighed, der både kigger kommuner og botilbud over skulderen, og som rent faktisk griber ind før faglighed og etik skrider ud over kanten og bliver til omsorgssvigt,” siger Anni Sørensen, og tilføjer: 

“Men de akutte initiativer kan ikke stå alene. Der er behov for strukturelle ændringer. Handicapområdet - og ikke mindst beboere i botilbud - lider under en mislykket struktur, hvor kommunerne har det fulde myndigheds- og finansieringsansvar. Det magter kommunerne ikke - hverken når det gælder den nødvendige faglighed eller den nødvendige økonomi. Og det er Operation X langt fra det første bevis på,” siger Anni Sørensen. 

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.