Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ny rapport: 45% af kvinder med udviklingshandicap er aldrig screenet for brystkræft

Omkring 14% af alle danske kvinder bliver aldrig screenet for brystkræft. Men blandt kvinder med udviklingshandicap er andelen tre gange så stor. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, som dermed bekræfter den enorme ulighed i sundhed

NYHED

Markant færre kvinder med handicap følger det anbefalende screeningsprogram for brystkræft og en markant større andel af disse kvinder er aldrig screenet, sammenlignet med kvinder uden funktionsnedsættelse. Dette gælder i særlig grad kvinder med demens, udviklingshandicap og skizofreni eller psykose. Det fremgår af en ny rapport, ”Brystkræftscreening blandt kvinder med funktionsnedsættelse”, fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der er blevet offentliggjort i dag.

For kvinder med udviklingshandicap gælder det for eksempel, at 45% aldrig er screenet for brystkræft. Til sammenligning er det tilsvarende tal for kvinder uden et udviklingshandicap blot 14%.

Det er jo rystende læsning, men jeg er desværre ikke overrasket

Anni Sørensen, formand i Lev

Rapporten er endnu en skræmmende bekræftelse på det billede som blandt andet rapporten ”Dødelighed blandt personer med udviklingshandicap” fra januar måned også tegnede: Uligheden i sundhed for mennesker med udviklingshandicap er enorm.

Levs landsformand, Anni Sørensen, er beskæmmet over konklusionerne i den nye rapport, men ikke overrasket:

- Det er jo rystende læsning, men jeg er desværre ikke overrasket. Rapportens tal bekræfter bare endnu engang, at der er stor ulighed i sundhed. Og derfor er der brug for at finde frem til hvilke barrierer, der gør, at der er så stor ulighed i adgangen til sundhedsvæsenet – og så at få igangsat initiativer, der kan reducere den store ulighed.

Undersøgelse af baggrunden for hvorfor så få kvinder med funktionsnedsættelser screenes

I rapportens diskussion anbefaler Statens Institut for Folkesundhed, at rapporten følges op af en kvalitativ undersøgelse af hvorfor kvinder med funktionsnedsættelse ikke screenes eller screenes i mindre grad end kvinder uden funktionsnedsættelse, for bedre at kunne planlægge tiltag, der kan øge screeningsdeltagelsen for disse kvinder. Det kunne for eksempel handle om det er andre forhold end selve funktionsnedsættelsen, der udgør en barriere.

Vi kan allerede nu gøre en række ting, der kan mindske uligheden i sundhed

Anni Sørensen, formand i Lev

Levs landsformand bakker op om en mere dybdegående undersøgelse af hvad, der ligger bag de store forskelle. Men der er også initiativer, som skal igangsættes med det samme, mener Anni Sørensen:

- Vi kan allerede nu gøre en række ting, der kan mindske uligheden i sundhed. Vi kan sætte ekstra skub i implementeringen af sundhedstjekket, og der bør komme en ekstra informationsindsats over for både borgere, pårørende og personale i botilbud, hjemmevejledere mv. samt sundhedspersonale, om vigtigheden af screeningsprogrammerne. Der er behov for mange samtidige indsatser – og for, at myndigheder og professionelle tager ansvar.

- Men det er samtidigt vigtigt, at vide noget mere om hvorfor et tilbud som for eksempel screening for brystkræft ikke bliver foretaget på særligt mange kvinder med udviklingshandicap og andre funktionsnedsættelser. Derfor er instituttets forslag om en opfølgende undersøgelse vigtig, siger Anni Sørensen.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Følg Lev på Twitter

Få politiske kommentarer samt nyheder om mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.

Lev til sundhedsministeren: Behov for nationalt ansvar for bekæmpelse af ulighed i sundhed

Uligheden i sundhed for mennesker med udviklingshandicap er enorm. Sundhedstjek er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men der er brug for, at regeringen tager det tværgående ansvar for de initiativer, som skal bekæmpe uligheden