Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Vi svigter vores børn og unge

Børn og unge med udviklingshandicap bliver styrket fysisk og psykisk, når de dyrker sport. Vi bør derfor sikre os, at de bliver sluset godt og grundigt ind i sportens verden. Men vi svigter i høj grad vores ansvar

NYHED

KORT FORTALT


SPORT ER VIGTIGT FOR ALLE

Anders synes, at vi alle skal dyrke sport. 

Det er godt for os.

Man kan træne meget hårdt.

Så kan man måske være med i nogle konkurrencer.

Måske kan man vinde medaljer. 

Af Karin Ditlevsen, Freelancejournalist- Foto: Kristel Walther, Parasport Danmark

Det mener Anders Dehlholm, som er idrætskonsulent for Parasport Danmark og tidligere idrætslærer på en specialskole.

”Jeg er faktisk ret indigneret over, hvordan vi, i vores danske velfærdssamfund, i den grad svigter børn og unge med udviklingshandicap, når det handler om at dyrke sport. Der er så mange positive effekter af det, når de dyrker sport. Det styrker deres sundhed, og det giver dem sociale fællesskaber, som er med til at gøre dem glade og selvstændige,” forklarer Anders Dehlholm.

Anders Dehlholm taler ud fra en alvorlig baggrund. Det er ekstremt vigtigt at have nøje fokus på at leve sundt for mennesker med udviklingshandicap. Mennesker med udviklingshandicap dør nemlig i gennemsnit cirka 20 år tidligere end resten af befolkningen. Det skyldes især en usund levevis, og derunder mangel på motion.

Det er derfor paradoksalt, at vi ikke er mere opmærksomme på at sikre, at børn og unge med udviklingshandicap bliver ført ind i sportens verden, påpeger Anders Dehlholm.

Vi er alt for dårlige til at inkludere mennesker med udviklingshandicap i eliteidræt

Anders Dehlholm

Vi inkluderer ikke eliten

Anders Dehlholm er landstræner i atletik, og han var med det danske hold af atleter, som deltog i Virtus Global Games i Vichy i Frankrig i juni. Virtus Global Games er verdens største samlede eliteidrætsstævne for atleter med udviklingshandicap.

Anders Dehlholm har derfor især et fokus på at styrke elitesport blandt børn og unge med udviklingshandicap i Danmark.

Han mener, at der mangler opbakning til atleter med udviklingshandicap, der gerne vil dyrke sport på eliteniveau.

”Vi har så meget talentmasse blandt idrætsudøvere med udviklingshandicap, som bare aldrig bliver set. Vi har så mange, vi kan tage fra og bygge videre på. Men vi er i Danmark alt for dårlige til at inkludere mennesker med udviklingshandicap i eliteidræt,” fortæller Anders Dehlholm.

”Vi har simpelthen ikke tradition for at arbejde for at fremme topidræt for den gruppe af mennesker. Det er de meget bedre til i mange andre lande i Europa. Vi forpasser nogle chancer her,” siger Anders Dehlholm.

Alle skal på banen

Anders Dehlholm arbejder ikke kun oppe i ”de højere luftlag” med at forbedre forholdene for handicappede elitesportsudøvere.

Det er alle former for sport, bredde som elite, som Anders Dehlholm brænder for at fremelske. Hans indtrængende opfordring om at dyrke sport gælder alle børn, unge og voksne med udviklingshandicap.

”Først og fremmest handler det om, at det for alle mennesker med udviklingshandicap er meget vigtigt at dyrke sport. Jeg arbejder meget for at fremme mulighederne for at styrke eliten blandt handicappede sportsudøvere – men vi kan først fostre de største talenter, når vi sikrer bredden,” siger han.

Og her mener Anders Dehlholm, at der skal sættes en større indsats ind for at få sporten godt og grundigt ind hos de unge.

”Trænere i sportsforeninger, lærere på specialskoler, personalet på bosteder og i aktivitetstilbud og forældrene selv bør gøre mere for at få børn og unge til at dyrke sport, siger Anders Dehlholm.

”Jeg ved godt, at ressourcerne er knappe rundt omkring, men helt konkret ville det være en stor støtte for mange af disse unge mennesker bare at få hjælp til at lære at pakke en taske, komme ud ad døren i rette tid og tage bussen ned til idrætsklubben. Jeg synes også, at vi som forældre og personale har en pligt til at motivere de unge til at spise sundt og bevæge sig mere, og det kan vi bl.a. gøre ved selv at være rollemodeller på disse områder.”

”Når man bliver mere selvstændig og indgår i værdifulde fællesskaber, så stiger ens livskvalitet også. Idrætten giver en glæde, som kan bidrage til endnu mere positiv udvikling i ens liv. Det gælder ikke kun for mennesker med handicap, men for alle mennesker. Via idræt hjælper vi det enkelte menneske, men vi hjælper også samfundet på sigt. Så de få ressourcer, vi måske bruger ekstra på at støtte de unge mennesker til at dyrke idræt, dem får vi igen i den anden ende, påpeger Anders Dehlholm.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet 4 2023.

Læs også:

Idræt - ikke til at komme udenom

Nogle er helt vilde med det. Andre skal overtale sig selv til at gøre det. Vi taler om at dyrke motion.

Svømning giver ham selvtilid

Alexander Hillhouse er et af Danmarks største svømmetalenter indenfor parasport. Ved Virtus Global Games i juni vandt han både guld, sølv og bronzemedaljer. At dyrke sport har gavnet ham meget, både fysisk og mentalt

Jeg gav den hele armen

Det var en stor bedrift og en kæmpe overraskelse, da Terkel Wennevold vandt sølvmedalje i kuglestød ved Special Olympics World Games i juni.

KORT FORTALT


SPORT ER VIGTIGT FOR ALLE

Anders synes, at vi alle skal dyrke sport. 

Det er godt for os.

Man kan træne meget hårdt.

Så kan man måske være med i nogle konkurrencer.

Måske kan man vinde medaljer. 

Lev Magasinet 4 2023

- Undskyldning: Lone er glad for en undskyldning - men...
- Gode råd: Find ud i naturen
- Levs Rådgivning: Hvem skal betale for vores datters mad?

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.